Pelkoja päin

Katariina Haapanen on MMA:n hallituksen puheenjohtajiston kaikkien aikojen nuorin jäsen. Hän toivoo, että innostaisi esimerkillään muitakin nuoria – erityisesti naisia.

Nykyisin vartiointiliikkeen markkinointipäällikkönä työskentelevä Katariina Haapanen lähti mukaan MMA:n paikallisyhdistystoimintaan vuonna 2018, hyvin pian jäseneksi liittymisensä jälkeen.

– Starttasin varajäsenenä tiedottajan tehtävissä, etenin nopeasti varapuheenjohtajaksi ja nyt olen MMA Helsingin puheenjohtaja, 24-vuotias Haapanen kertoo.

Elokuussa 2021 hänet valittiin myös MMA:n hallituksen varapuheenjohtajaksi.

– Aluksi pohdin, olenko ikäni, elämänkokemukseni ja osaamiseni näkökulmasta liitto­tason tehtävään sopiva. Ajattelin kuitenkin, että on äärimmäisen tärkeää, että hallituksessa on eri-ikäisiä, eri sukupuolta ja eri työtehtäviä edustavia ihmisiä – minä yhtenä heistä.

Haapanen on edennyt nopeasti urallaan, ja lisäksi hänellä on elämässään monta rautaa tulessa; päivätyönsä ja järjestötoiminnan lisäksi hän tekee paljon vapaaehtoistyötä ja opiskelee hallintotieteitä.

– Kehitys tapahtuu muualla kuin rutiineissa. Tuleekin siis mennä rohkeasti kohti uusia haasteita.

Haapanenkin huomasi miettivänsä paljon, onko valmis vaativaan tehtävään. Ilmapiiri järjestössä oli kuitenkin kannustava, työnantaja joustava ja Katariina itse innokas kehittämään itseään.

– Kannustamisella ja rohkaisulla on iso voima. Olin stereotyyppisesti ajatellut, että hallitusammattilaiset ovat korostuneen itsevarmoja ja sanavalmiita. Itse olen harkitsevainen asioiden punnitsija ja haluan aikaa muodostaa näkemyksiäni. Olen kuluneiden kuukausien aikana saanut kyllä jo huomata, että ennakkoluuloni oli turha, Haapanen naurahtaa.

Hän uskoo esimerkin voimaan.  Naiset ovat yhä edelleen vähemmistö hallitus- ja johtotehtävissä, mutta Haapanen toivoo tilanteen tasoittuvan.

– Toivon, että omalla toiminnallani voin antaa esimerkkiä ja rohkeutta muille naisille lähteä vastaaviin tehtäviin. Hallitus on väline toiminnan edistämiseen, ja sen sisältö on ihmisissä, jotka parhaimmillaan edustavat jäseniä ja toimivat äänentuojina.