Ensimmäinen nainen

Marja-Leena Korpi hyväksyttiin ensimmäisenä naisena Myyntimiehet ry:n jäseneksi. Jäsenyyden saaminen ei ollut helppoa. Miehet eivät uskoneet naisen pärjäävän alalla.

Kosmetiikka-alan myyntiedustaja Marja-Leena Korpi sai kuulla Myyntimiehet ry:n (nykyinen MMA) jäsenyyttä hakiessaan, ettei nainen pärjää kauppamatkustajana. Elettiin 1960-luvun alkua. Myyntimiehissä ajateltiin, ettei nainen voi myydä kosmetiikkaa kemikaliokauppojen johtajille ja myyjättärille.

– Minulle ilmoitettiin kylmästi, ettei Myyntimiehet ry:n säännöissä tunneta naisedustajaa.

Marja-Leena suivaantui päätöksestä. Vuonna 1967 hän lähetti uuden, kipakan hakemuksen ja hänet hyväksyttiin ”herraseuraan” ensimmäisenä naisjäsenenä.

Marja-Leena Korpi tutustui edustajiin jo myyjättärenä Rohdoskauppa & Parfymeria Durchmannilla. Hän oppi erottamaan hyvät myyjät huonoista. Marja-Leena kohosi nopeasti ykkösmyyjäksi ja sai vastuuta sisäänostajana. Näin hän tutustui tukkuliikkeiden edustajiin.

Erään tukkuliikkeen johtaja soitti Marja-Leenalle ja pyysi ”edustavaa ja reipasta tyttöä” tekemään historiaa ja ryhtymään kiertäväksi edustajaksi. Uudet työehdot kuulostivat hyviltä ja työ vaikutti kiinnostavalta, joten Marja-Leena suostui.

– Kun kerroin irtisanoutuvani, rouva Durchmann pyysi minua odottamaan kaksi tuntia. Hän soitti Ranskaan ja pyysi puhelun jälkeen kaksi päivää lisäaikaa.

Kahden päivän kuluttua Ranskasta lensi Suomeen Lancômen johtajistoon kuuluva mies, joka tenttasi Marja-Leenan myyntitaitoja ja kyseli, mitä myyntivaltteja tällä on kilpailijoihin verrattuna. Marja-Leenalle tarjottiin Lancômen ensimmäisen myyntiedustajan pestiä Suomessa.

Lancômella ei ollut tuohon aikaan muita naisedustajia, joten Marja-Leenasta tuli ensimmäinen nainen paikallaan.

Koko tarina on kerrottu Myynti & Markkinointi -lehdessä 1/2020.

Kuvat: Timo Porthan

Teksti: Tiina Komi