Teknologiateollisuuden ja suunnittelualan työnseisaukset joulukuussa

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on jättänyt noin 50 teknologiateollisuuden yritystä koskevan lakkovaroituksen teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloille.

Jos työskentelet jossakin näistä yrityksistä (katso tarkka lista alla) ja olet MMA:n jäsen, voit tehdä itsenäisen päätöksen osallistumisestasi lakkoon. Sinulla on lakiin perustuva oikeus osallistua lakkoon tai olla osallistumatta. MMA on YTN:n jäsenliitto, mutta MMA ei ole liittona lakossa. Päätökselläsi lakkoon osallistumisesta ei ole vaikutusta työsuhteeseesi tai jäsenyyteesi liitossa. Mikäli et osallistu lakkoon, kehotamme sinua pitäytymään omissa työtehtävissäsi.

YTN käy neuvotteluja uusista työehtosopimuksista teknologiateollisuuden ja suunnittelualan ylemmille toimihenkilöille. Vanhat sopimukset ovat umpeutuneet lokakuussa, mutta neuvotteluissa ei ole edelleenkään saatu ratkaisua sopimusten uusimisesta. Vaikeassa neuvottelutilanteessa YTN joutuu turvautumaan painostustoimiin. YTN:n hallituksen päättämät toimet perutaan välittömästi, mikäli neuvotteluissa päästään ratkaisuun sitä ennen.

Työtaisteluvaroituksen sisältö:

Teknologiateollisuudessa lakko ajalle 9.–11.12.2019 seuraavissa yrityksissä: ABB, Abloy, Agco, Andritz, Boliden, Kone Hissit, Kone Industrial, Konecranes, John Deere, Kemppi, Luvata, Metso Flow, Metso Minerals, Meyer, Nokia, Okmetik, Oras, Outotec, Ovako, Patria, Peikko, Ponsse, Sandvik, SSAB, Sumitomo, Transtech, Valmet Automation, Valmet Technologies, Vacon Danfoss, Valtra ja Wärtsilä.

Lakon piirissä arvioidaan olevan yli 10 000 ylempää toimihenkilöä.

Suunnittelualan yrityksissä kiertävät lakot 9.–18.12.2019 seuraavasti:

  • 9.–11.12.: Pöyry ÅF, Ramboll, Deltamarin, Etteplan ja Neste Engineering Solutions
  • 11.–13.12.: A-Insinöörit, Elomatic, Citec, CTS-Engtec, FCG ja Rejlers
  • 16.–18.12.: Sweco, Optiplan, RD Velho, Sitowise, Vahanen ja WSP

Lakot kattavat noin 75 prosenttia alan henkilöstöstä ja ne koskevat noin 7 500 henkilöä.

Mikäli työskentelet jossain edellä mainituista yrityksistä ja osallistut lakkoon, MMA maksaa 70 euron suuruisen lakkoavustuksen lakkopäivältä. Hakemuslomake löytyy YTN:n sivuilta kohdasta ”Lakkoavustus.”

HUOM! Päivitetty 5.12.2019

Teollisuusliitto on ilmoittanut laillisesta lakosta (9.-11.12.2019) teknologiateollisuuden kentän lisäksi seuraavilla aloilla (rajatusti tietyissä yrityksissä): tekninen huolto ja kunnossapito, kumiteollisuus, lasikeraaminen teollisuus, mekaaninen metsäteollisuus, muovituoteteollisuus ja kemian tuoteteollisuus, kemian perusteollisuus sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuus.

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut laillisesta lakosta (9.-11.12.2019) teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan (9.-18.12.2019) lisäksi seuraavilla aloilla (rajatusti tietyissä yrityksissä): kemianteollisuus sekä kumi- lasikeraaminen teollisuus.

Mikäli työskentelet jossain edellä mainituista yrityksistä ja osallistut lakkoon, MMA maksaa 70 euron suuruisen lakkoavustuksen lakkopäivältä. Hakemuslomake löytyy YTN:n sivuilta kohdasta ”Lakkoavustus.”

 

Lisätietoa löytyy YTN:n nettisivuilta www.ytn.fi/neuvottelut

Mahdollisia kysymyksiä voi laittaa sähköpostiosoitteeseen lakko@ytn.fi

YTN:n päivystyspuhelin vastaa kysymyksiisi numerossa 040 352 3671 (ma–su klo 8–18)

YTN:n teknologiateollisuuden Facebook-sivut: https://www.facebook.com/YTNTEKNO/

YTN:n suunnittelualan Facebook-sivut: https://www.facebook.com/YTNsuunnitteluala