Myynnin alalla työnhakijat ja työpaikat eivät kohtaa

Tiedote 20.12.2016

Myynnin avoimissa työpaikoissa tarjotaan pullanmuruja

”Ihmisten hyväksikäyttö on vallannut työmarkkinat myynnin alalla.” Näin kommentoi yksi Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n työpaikkakyselyyn vastanneista. Myyntialan täyttämättömien työpaikkojen taustalla piilee asioita, jotka selviävät työnhakijalle vasta hakuprosessissa.

Myyntialalla on tuhat työtöntä samaan aikaan, kun avoimia myynnin työpaikkoja on tuhansia. MMA halusi selvittää, miksi. Verkkokyselyymme vastasi 900, joista yli 400 kertoi omin sanoin kokemuksistaan työnhakijana.

Kyselyn pohjaksi Suomen suurinta työnhakukonetta ylläpitävä Duunitori Oy tutki vuoden aikana avoinna olleiden myynnin työpaikkojen jakautumista tehtävänimikkeittäin ja maantieteellisesti.

”Suurin osa vapaista myynnin ammattilaisten paikoista on täyttä humpuukia. Julkisuudessa on täysin väärä kuva työvoimapulasta. Asiallisista työpaikoista on huutava pula.” Näin luonnehti tilannetta yksi vastaajista ja MMA:n kyselyn tulos vahvistaa tätä näkemystä.

Kyselyyn vastanneiden kokemusten perusteella suurimmat syyt myynnin alan työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaan löytyvät huonosta palkkauksesta, työtä tarjoavien yritysten epäluotettavuudesta ja ikäsyrjinnästä. Tarjolla olevista työpaikoista iso osa on puhelin- ja ovelta ovelle -myyntiä. Kokeneelle yrityskaupan parissa toimineelle B-to-B-myynnin ammattilaiselle töitä on vähän.

Työtä täysprovisiolla ja yrittäjäriskillä

MMA:n kyselyyn vastanneiden kommentit vahvistavat käsitystä siitä, että osa myynnin avoimista työpaikoista on joko täysprovisio- tai piiloyrittäjätyöpaikkoja, joissa työntekijä vastaa itse työntekemisen kustannuksista ja riskeistä. Tarjolla on paikkoja, joissa lähtökohdat toimeentulon ansaitsemiseen ovat heikot.

”Olen saanut viime vuosina useita työtarjouksia, mutta palkkaus on ollut vain kuumaa ilmaa ja pullanmuruja, joko 100-prosenttisesti provisiopohjaista tai ylimitoitetulla yrittäjäriskillä.”

”Ai, sä oletkin noin vanha”

”Yli 50-vuotias on ongelmajätettä työmarkkinoilla”, toteaa 55-vuotias miespuolinen työnhakija.

Ikäsyrjintä tuntuu olevan todellinen ongelma. 130 vastaajaa kertoi omasta kokemuksestaan, että yli 50-vuotiaan on vaikea tai jopa mahdoton saada työpaikkaa. Moni vastaaja on tuntenut, että osaamista ja kokemusta ei arvosteta.

”45-vuotiaana naisena olen huomannut, että moniin paikkoihin olen ollut liian vanha. Tämä on yllättänyt minut, sillä kuvittelin nyt olevani juuri hyvän ikäinen.”

”Viimeisin haastattelu alkoi toteamuksella: Ai sä oletkin noin vanha.”

Lähes 9 000 myyntineuvottelijan paikkaa avoinna vuoden aikana

 Myyntiin liittyviä työpaikkoja oli avoinna noin 25 500 vuonna 2016. Laskelma perustuu Duunitori Oy:n hakukoneessa julkaistuihin työpaikkailmoituksiin, joissa mukana ovat muun muassa TE-palvelun (mol.fi) työpaikat.

Noin kolmannes (35 %) myynnin avoimista paikoista oli myyntineuvottelijan tehtäviä. Seuraavaksi eniten avoinna oli myyntiedustajan paikkoja (19 %). Kolmanneksi eniten haettiin myyntipäälliköitä (8%).

– Tehtävänimikejakauma viittaa siihen, että suuri osa avoimista myynnin työpaikoista näyttäisi painottuvan pienempipalkkaisiin ja enemmän provisioriskiä sisältäviin tehtäviin, arvioi MMA:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen.

Avoimista myynnin paikoista kolmannes sijaitsee Uudellamaalla. Kolme seuraavaksi suurinta työpaikkamaakuntaa ovat Pirkanmaa (9%), Varsinais-Suomi (8 %) ja Pohjois-Savo (8 %), jotka eivät edes yhdessä yllä Uudenmaan määrään.

Parhaimmat työnhakuajat näyttäisivät olevan elokuu ja maaliskuu, sillä noihin kuukausiin osuvat avoimien työpaikkojen huippukaudet. Tuolloin myyntiin liittyviä paikkoja oli avoinna lähes 3 000.

Lisää tietoa tutkimuksesta löytyy MMA:n verkkosivuilta: http://www.mma.fi/liitto/mika-mattaa-myynnin-avoimissa-paikoissa

 

Lisätiedot:

Juha Häkkinen, toiminnanjohtaja Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA, puh. 0400 956968

Thomas Grönholm, Duunitori Oy, CEO & Founder, p. 040 544 4523

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on 27 000 myynti-, markkinointi- ja ostoalan ammattilaisen edunvalvontajärjestö, jolla on oma työttömyyskassa. MMA kuuluu Akavaan.

Duunitori on Suomen suurin työnhakukone, joka etsii avoimia työpaikkoja kaikkialta verkosta ja auttaa työnhakijoita löytämään työpaikat yhdellä haulla.