Kilometrikorvaus laskee, päiväraha nousee

kilometrikorvaus_2017

Kilometrikorvaus laskee 41 senttiin vuonna 2017. Korvaus on 2 senttiä vähemmän kuin tänä vuonna.  Kokopäiväraha sen sijaan nousee yhdellä eurolla 41 euroon ja osapäiväraha pysyy ennallaan 19 eurossa. Matkustussääntöön liittyvät ns. lisäsentit ja yömatkaraha säilyvät entisellään.

MMA:n toiminnanjohtaja Juha Häkkisen mukaan Verohallinnon antama päätös kilometrikorvauksesta perustuu Valtion työmarkkinalaitoksessa kehitettyyn laskentamalliin. Siinä keskeiset tekijät ovat tiettyihin kustannuseriin tehtävä hintatasoselvitys ja joidenkin kustannusten indeksitarkistus. Vuoden 2017 korvauksissa käytettävät Tilastokeskuksen indeksitiedot kuvaavat muutosta syyskuusta 2015 syyskuuhun 2016.

– Kilometrikorvauksen laskuun ovat näin ollen vaikuttaneet muun muassa autojen ja polttoaineen hintojen aleneminen Verohallinnon käyttämässä laskentamallissa kyseisenä ajanjaksona. Päivärahaa korottavana tekijänä on ollut ruoan kallistuminen Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksissä. 

– Kun kolmisen vuotta sitten kilometrikorvausten laskentatapaa yritettiin muuttaa ja korvaustasoa puolittaa, MMA vaikutti ratkaisevasti siihen, että muutos saatiin estettyä. Nyt syksyllä julkisuuteen noussut tieto järjestelmän muutoksista osoittautui onneksi perättömäksi, mutta MMA seuraa tilannetta aktiivisesti, Häkkinen sanoo.

Luontoisetujen verotus vuonna 2017

Luontoisetujen verotusarvoista ennallaan säilyy puhelinetu. Työnantajan palkansaajalle kustantaman matkapuhelimen luontoisetuarvo vuonna 2017 on 20 euroa kuukaudessa.

Ravintoedun arvo on 6,40 euroa ateriaa kohden. Enintään 10,30 euron nimellisarvoisen, muun kuin sopimusruokailuun liittyvän ruokailulipukkeen muodossa tai muuta vastaavaa maksutapaa käyttäen järjestetyn edun arvo on 75 % ruokailulipukkeen nimellisarvosta, kuitenkin vähintään 6,40 euroa.

Lämmitetyn autotallin tai hallipaikan raha-arvo alueilla Helsinki 1- 4, Espoo, Kauniainen ja Vantaa on 80 euroa ja muun Suomen alueella 52 euroa kuukaudessa. Kylmän autotallin tai hallipaikan raha-arvo alueilla Helsinki 1- 4, Espoo, Kauniainen ja Vantaa on 52 euroa ja muun Suomen alueella 41 euroa kuukaudessa.