Kassan hakemusten käsittelyssä viivettä läpi kesän, ennakkomaksu käyttöön pian

Koronavirustilanne vaikuttaa Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten kassaan tulleiden hakemusten käsittelyyn. Hakemusten käsittelyssä tulee olemaan viivettä läpi kesän. Kassa on tarttunut kaikkiin mahdollisiin toimiin viiveiden minimoimiseksi, ja ansiopäivärahan ennakkomaksu otetaan pian käyttöön.

Koronavirusepidemian vuoksi tehdyillä rajoitustoimilla ja ihmisten käyttäytymisen muutoksilla on ollut rajut vaikutukset Suomen talouteen ja työllisyyteen. Epidemian yrityksille aiheuttaman tukalan tilanteen vuoksi tehtiin myös lomautuksia nopeuttava poikkeuslaki.

Kriisin ja lomautusmenettelyjen muutoksen seurauksena on ollut jyrkkä lomautusten aalto, eikä edes 90-luvun lama saavuta muutoksen nopeudessa koronakriisin tasoa.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten kassa on tyypillisesti ollut ensimmäisiä kassoja, joihin työttömyyden nousu vaikuttaa. Kassan viikkokohtaiset ensihakemusmäärät ovat hetkellisesti jopa 20-kertaistuneet lyhyessä ajassa.

Kriisin poikkeuksellisesta voimakkuudesta johtuen ja kaikista toimenpiteistä huolimatta ensihakemusten käsittelyaika tulee olemaan MMA:n kassassa kesän läpi yli kuukauden

Kassa on tarttunut kaikkiin mahdollisiin toimiin

MMA:n kassassa on tartuttu kaikkiin mahdollisiin toimiin lomautusaaltoa vastaan: rekrytoimalla uusia työntekijöitä, järjestelemällä tehtäviä uudelleen, keventämällä käsittelyprosessia sekä tietojärjestelmämuutoksien ja ohjelmistorobotiikan avulla.

Samaan aikaan on täytynyt turvata henkilöstö virukselta ja siirtyä tekemään työt sekä kouluttamaan uusia henkilöitä etäyhteyksien välityksellä. Suurin haaste tilanteessa liittyy lainsäädännön monimutkaisuuteen ja osaavan työvoiman puutteeseen. Etuushakemusten käsittelyyn kouluttautuminen vie aikaa, ja osaajia on saatavilla vähän, kun kassat pyrkivät rekrytoimaan työvoimaa yhtaikaisesti. 

Vaikka lomautusmäärät ovat jo laskussa, käsittelyaika pysyy jo saapuneiden hakemuspiikkien vuoksi korkeana. Tilanne on samankaltainen kaikissa niissä työttömyyskassoissa, joihin lomautusaalto on iskenyt kovimmin.

Ennakkomaksu käyttöön pian

Lainsäätäjä on tunnistanut kassojen kohtaamaan tilanteen vaikeuden. Työttömyysturvaan tehtiin toukokuussa muutos, jonka perusteella työttömyyskassat voivat maksaa osan ansiosidonnaisesta päivärahasta etukäteen normaalia lainsäädäntöä kevyemmillä kriteereillä.

MMA:n kassa ottaa käyttöön ennakkomaksun heti, kun se on teknisesti mahdollista. Ensimmäisiä maksuja päästään maksamaan näillä näkymin touko-kesäkuun vaihteen tienoilla. Asiasta tiedotetaan lisää pian.

Ajankohtaisimmat tiedot MMA:n työttömyyskassan tilanteesta löydät aina kassan verkkosivuilta mmakassa.fi.