Riidatonta elämää?

Harva meistä elää täysin riidatonta tai ainakaan ristiriidatonta elämää. Siihen pyrkiminenkään ei ihmisoppineiden mukaan ole olennaista, vaan kyky ristiriitojen (riitojen) ratkaisuun. Ja ehkä tilanteesta oppimiseenkin.

Minä elän ristiriita-elämää. Työpaikkani on ristiriita-alalla. Rajuimmat toimintaamme vastustavat tahot ovat vuosien ajan käyttäneet argumenttinaan toimintamme luonnehtimista ”riitaporukaksi”. Huvittavaa, sillä emme lakkoile, emme vaadi mahdottomia, emmekä yleensä ole mukana katusulkujen kokoamisessa poliittisista mielenosoituksista puhumattakaan. Tuohon näkökulmaan on riittänyt se, että olemme antaneet tehokasta oikeusapua jäsenillemme yksilöllisissä työelämän riita-asioissa. Useimmiten menestyksellä.

Myös työpaikallani on joskus ristiriitoja, ja en pysty niitä välttämään. Siis sisäisiä ristiriitoja. Niitä on kaikkialla ja kysymys on paljolti siitä, miten niitä pystytään välttämään ja sovittelemaan. Työoikeudessa on määräyksiä tästäkin elämänpiirissä. Neuvomme näissä asioissa jäseniämme ja yritämme itsekin pitää jonkinlaisella riittävällä tavalla huolta oman työpaikkamme asioista.

Kotona tulee joskus toraa. Eilen oli hääpäivä, mutta nyt ei tullut ongelmia. Vaimo hyväksyi selitykseksi sen, että hänen ja pojan eilinen teatteri-ilta oli itse asiassa hääpäivätapahtuma, jossa minulla oli sijainen. Erilaisten päivien unohtelu lienee yleisesti ottaen enemmän jonkinlainen klisee kuin valtava ongelma. Kun asiaa vertaa todella rajuihin parisuhdeongelmiin. Niissä astutaan jo suurimmaksi osaksi toimialamme ja osaamisemme ulkopuolelle, voidaan tarvita poliisiakin. Mutta nämäkin ovat ongelmia, jotka vaikuttavat yleiseen hyvinvointiin ja työssä jaksamiseenkin; jos jaksaa huonosti koko elämää, jaksaa huonosti työtäänkin.

Ja muuten: ovat MMA:n lakimiehet joskus sovitelleet tutun jäsenen avioasioitakin, mutta se ei kuulu varsinaiseen palveluumme. Mutta autamme edullisin hinnoin jäseniämme myös ns. siviilipuolen lakiasioissa.

Ristiriitoja on kaikkialla, mutta silti osa meidänkin ammattialamme työntekijöistä valitsee turvakseen pelkän työttömyyskassan. Hyvä, että edes sen. MMA:n toiminta ei tähtää ristiriitojen luomiseen, vaan niiden ratkaisemiseen ja asiallisen avun tuomiseen jäsenemme – palkanmaksajamme – ulottuville. Jäsenemme on jokapäiväisessä työssään vahvempi kuin pelkkään työttömyyskassaan kuuluva jäsen. Ja uskallanpa väittää, että myös vahvempi kuin mihin tahansa muuhun satunnaiseen liittoon kuuluva ammattialamme toimija; ehkä kovemmat maksut, ehkä vähempi kokemus alamme asioista. Siis siellä, ei täällä.

(Risti)riidatonta elämää ei ole. Tämän päivän (torstai 12.4.2018) Helsingin Sanomissa on mielenkiintoinen juttu minullekin tutusta valtakunnansovittelija Minna Helteestä. Otsikko on ”Elämä ilman riitoja”, mutta kirjoituksesta saa osviittaa palkkapyynnön perusteluun, neuvotteluihin ja naisen uraa koskeviin ennakkoluuloihinkin. Kannattaa lukea. Ja muistaa, että autamme (työ)elämän ristiriidoissa, emme riitele.